Press release

LUSCIOUS

Ny prunkande dansföreställning med SU-EN Butoh Company

17 och 19 september, 2009
19:00, Stora scenen, Dansens Hus, Stockholm

Biljettinfo: www.dansenshus.se Tel 08-508 990 90
Eller kontakta pressansvarig Anna Sundén, se nedan

>> PRESSBILDER <<

Intervjuer med SU-EN kan bokas via tel 0174-242 02 eller e-mail info@suenbutohcompany.net

Från 10 september, bokas intervjuer hos Anna Sundén, tel. 08-508 990 06
anna.sunden@dansenshus.se

LUSCIOUS betyder härlig, ljuvlig. Stycket är en fortsättning på föreställningen Cracks som tog upp temat sprickor som leder till förändring. Även i detta verk arbetar SU-EN med starka kroppar i ett bildspråk på gränsen mellan fysisk verklighet och poetisk absurditet.

Allt har en plats i detta naturreservat, i denna trädgård av hemligheter, i denna ljuvliga grönska. Kroppen drivs av längtan efter en fri existens, av ödmjukheten av att vara älskad av själva livet.

En gestalt som dansar sig fri, ett vansinne som vill ut, ett begär som söker tillfredställelse. Vårt undersökande börjar här och nu.

Stycket är skapat i nära samarbete med kompositören Lee Berwick och ljussättaren Svante W Monie.

Med anledning av 50-års jubileet av Tatsumi Hijikatas verk Kinjiki, kommer ett kort anförande av Takashi Morishita från Hijikata-arkiven i Tokyo, och Gilles Kennedy, dansskribent, att inleda föreställningen.

Koreografi: SU-EN
Musik och ljudbild: Lee Berwick (UK)
Ljusdesign: Svante W Monie
Scenbild och kostym: SU-EN
Textilkonst i kostym: Joanna Bodzek
Dans: SU-EN Butoh Company och ensemble, 10 dansare m fl medverkande
Produktion: Mon no Kai/SU-EN Butoh Company
Längd: ca 70 min

Med stöd av: Statens Kulturråd, Uppsala Kommuns Kulturnämnd m.fl.

19/9 Filmvisning av Tatsumi Hijikata’s verk i Dansens Hus lobby den samt Koreografsamtal med SU-EN efter föreställningen Luscious.

Mer information om SU-EN Butoh Company: www.suenbutohcompany.net

Butoh är en nutida dansform med rötter i det japanska avantgardet i 60-talets Tokyo. Rå, brutal, humoristisk och poetisk – Butoh har skapat sin egen plats inom nutida och experimentell scenkonst. Koreografen SU-EN är pionjär inom Butohkonsten i Sverige. Efter studier hos den legendariska Butohdanserskan Yoko Ashikawa i Tomoe Shizune & Hakutobo-gruppen, har SU-EN vidareutvecklat sin egen egensinniga Butohmetod. I sina verk undersöker SU-EN kroppsliga gränser mellan skönhet och brutalitet och skapar egna världar som genomtränger naturens inre och yttre väsen.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2009 firas 50-års jubileum av Kinjiki – förbjudna färger, det verk som Tatsumi Hijikata framförde i Tokyo och gjorde honom till en outsider i den moderna dansvärlden. Efter denna debut började han forma den kroppsliga konst som kom att bli Ankoku Butoh, Mörkrets Dans, eller Butoh som dansformen kallas i dag.

Den 18/9 hålls ett seminarium kring Kinjiki på Dansmuseet i Stockholm.
Tid kl. 10:00-17:00. Mer information: www.dansmuseet.se