Press release

CRACKS

Nytt stycke av koreografen SU-EN för
fem dansare i en värld som när som
helst kan förändras

Koreografi
 
SU-EN
Kostymdesign
 
Joanna Bodzek
Musik & interaktivt ljud
 
Lee Berwick (UK)
Ljusdesign
 
Svante W Monie
Rum och objekt
 SU-EN
Affischdesign & pressbilder
 Gunnar Stening

Dans
SU-EN Butoh Company SU-EN, Anna Bralkowska, Lina Palmgren, Frida Larsson, Iryna Anufrieva

Längd
Ca 65 min utan paus

3–5 april
Urpremiär på Dansens Hus, Lilla scen, Stockholm. www.dansenshus.se

17, 18 april
Uppsala stadsteater, Lilla scenen. www.uppsalastadsteater.se

Cracks planeras även att spelas i Göteborg och Malmö under hösten.
Med stöd av: Statens Kulturråd och Uppsala kommuns kulturnämnd

Om stycket

CRACKS (Sprickor) visar en värld på gränsen, där extrema livsbetingelser ledsagar kropparna. Om vi befinner oss i en öken där bristen på vatten är ett faktum, lyckas ändå ett antal arter och växter att överleva. Är livet något mer än att bara överleva? Är detta inte den ultimata intelligensen?

Extrema livsvillkor har ofta varit en utgångspunkt för koreografen SU-EN, som låter kroppen pressas mot den autentiska smärtan eller stillheten, mot skönheten i den deformerade konturen. I CRACKS varvas absurd humor med brutalitet och sensualitet.

I samarbetet med klädskaparen och färgforskaren Joanna Bodzek används också färgerna såsom ett självständigt sinne i rummet.

PRESSBILDER

MER INFORMATION
info@suenbutohcompany.net
Tel 0174-242 02
eller respektive teater.

Fotografi Gunnar Stening 2006
© Gunnar Stening / SU-EN Butoh Co.


SU-EN BUTOH COMPANY Grundades 1992 i Tokyo. Sedan 1997 har verksamheten sin bas i Haglund Skola i Almunge nordost om Uppsala. SU-EN Butoh Company verkar över Sverige och internationellt med föreställningar, workshops, filmproduktion, projekt och föreläsningar. Bland mer kända verk är Kaze no Cho (1992), Shadows in Bloom (1996), Scrap Bodies (1998), filmen Universal Body (1999 samprojekt med Gunilla Leander), ATOMIC (1999), Headless (2000), SLICE (2003), Fragrant (2005) och Nytt Liv (2007). Andra verk av vikt är Scrap the Truck (1998), The Scrap Project (2000), Atomic Event (2000–2001), The Fish Series (2000–2002), och The Chicken Project (2003). SU-EN Butoh Company’s arbete har presenterats i Europa, Japan, Nordamerika, Latinamerika och Skandinavien.

SU-EN är konstnärlig ledare för arbetet. Hon vistades i Tokyo 1986–1994 och var lärling i Tomoe Shizune & Hakutobo-gruppen 1988–1994 där den legendariska Yoko Ashikawa undervisade och koreograferade. SU-EN återvände till Sverige 1994. Hon har även en lärarlicens i den traditionella japanska dansformen Jiuta-mai (Yoh Izumo-skolan) med artistnamnet Kei Izumo.

Lee Berwick är ljudkonstnär och kompositör baserad i London. Han har skapat musik, ljudverk och film sedan mitten av 1980-talet. Berwick undersöker ständigt nya områden i sina verk. Ofta spelas ljuden in på site-specifika platser för att sedan manipuleras vidare till musikkompositioner. Han undersöker också användandet av ohörbara ljud. Berwick har samarbetat med SU-EN Butoh Company sedan 1998. Han har komponerat och spelat live till flera verk och filmer. Han driver även Digidub skivbolag och liveband, Yatraprojektet. www.digidub.net

Joanna Bodzek är modeskapare, textildesigner och konstnär. Hon utforskar färgernas symbolik samt dess inverkan på människans kropp och sinne från filosofisk, psykologisk, emotionell synvinkel i en rad olika konstnärliga experiment. Sedan 2006 arbetar hon med Chromophilia, ett designkoncept inom mode och produktdesign. www.joannabodzek.com

Svante W Monie är ljussättare och designer. Arbetar för närvarande på Dansens Hus.
Han har ljussatt flera av SU-EN Butoh Companys verk och turnerat med gruppen, bl a med Atomic, Headless och Slice.

Gunnar Stening är fotograf och bildkonstnär. Med bakgrund i metallkonst, måleri och betongkonst så arbetar han nu uteslutande med den fotografiska bilden. Hans intresse ligger i möjligheten att skapa en bild av bilden snarare än det realistiska i fotografiet. Stening har sedan 1994 arbetat regelbundet med SU-EN Butoh Company på olika sätt bl a med scenografi, kostym och metallkonstverk.